lunedì 16 marzo 2015

En busig fyraåring

För fyra år sen fick vi inse vilken fantastisk investering vi hade gjort i form av inglasad balkong mot sydväst. För att fira det speciella klimatet på balkongen inhandlade vi då medelhavsväxter - och det är en som har klarat sig i alla dessa fyra år: låt mig presentera den fina fyraåringen kalamondinen som igen har fått komma ut till solen!

Kalamondin, fikonträd (jr.) och olivträd (jr.) njuter av vårsolen

Kalamondin är en form av citrusträd (läs mera till exempel här) med ganska syrliga frukter som passar bra i drinkar och matlagning. På våren brukar trädet blomma och sprida underbar doft på hela balkongen. För två år sedan var vår lilla växt nog i väldigt dåligt skick efter vintern vilket ledde till att vi nu för andra vintern i rad hade en speciell växtlampa för den medan den spenderade vintern inomhus, och det verkar det lilla trädet gilla.

Och nu vet jag inte om det är den torra och varma inomhusluften, växtlampan eller en lite sen trotsålder som har gjort att vi nu fick plocka en kalamondinfrukt som hade börjat gro:


Eftersom man ju kan varken äta eller slänga ett sånt naturens under lät vi frukten stå vid köksfönstret i några veckor, bara för att sedan upptäcka att det sticker ut små rötter ur frukten. Så i går tog vi och planterade hela härligheten i en egen liten kruka.


Det är alltså vad som händer på vår balkong just nu. Stay tuned för att veta vad det är för annat bus som vår fyraåring hittar på, vettja!

Nessun commento:

Posta un commento

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...